tidying

6 nuttige tips om rommel in huis te beperken

Rommel! Het ontstaat zonder dat je er erg in hebt en neemt enorm veel tijd in beslag om terug op te ruimen. Het is gewoon niet mogelijk om je leefruimtes op ieder moment van de dag piekfijn in orde te houden. Wees vooral niet te streng voor jezelf en houd de rommel in toom met deze handige tips:

1: Denk steeds na voordat je spullen in huis haalt.

wasmand Wat er niet is, hoef je ook niet schoon te maken of op te ruimen. Je kan je afvragen of het voorwerp nuttig is, heb je er wel ruimte voor en past het wel bij je andere spullen? Is het mogelijk om het te lenen of te huren zodat het geen onnodige ruimte in je huis inneemt zoals bv bepaalde werkmaterialen.

2: Verwijder overbodige voorwerpen en meubels

De ruimte lijkt al een stuk netter wanneer er minder voorwerpen en meubels in staan

Kijk eens kritisch om je heen in huis. Welke dingen zijn echt overbodig, vindt je nutteloos of eigenlijk lelijk. Verkoop het, geef het weg of gooi het simpelweg in de vuilnisbak of afvalcontainer.

Gebruik een ‘collectiespot’ op strategische plaatsen in huis

wasmand
Gebruik mooie stapelbare dozen op de plaatsen waar het speelgoed ligt. Plaats enkele kleine onopvallende vuilbakjes nabij je bureau, salontafel, de slaapkamer, …

Zet een stijlvolle rieten wasmand op plaatsen waar gebruikte kledingstukken kunnen achterblijven zoals in de slaapkamer, badkamer of zelfs de zitkamer.

Zorg voor voldoende (verborgen) ruimte in de keuken om voorlopig wat pmd en karton in op te bergen i.p.v.  enkel een vuilnisbak.

4: Ruim alles onmiddellijk op

Gebruik dit als basisregel, maar het is soms niet altijd mogelijk dus maak je niet druk wanneer het eens niet haalbaar is.

  • Let er op om kranten en reclamefolders na het bekijken direct bij het oud papier te leggen
  • Tijdens het klaarmaken van een maaltijd stop je de gebruikte potten en pannen meteen in de vaatmachine of  was ze af en plaatst  ze terug in de kast. Ruim ook onmiddellijk af na het eten.
  • Strijk of plooi je wasgoed net nadat je ze uit de droogkast hebt gehaald.

5: Geef spullen een vaste plaats

Een plaats voor alles en alles op zijn plaats

labeling
Alle voorwerpen geef je een vaste plaats zodat  iedereen in huis weet  waar het moet liggen, het blijft dan netjes en je  vindt alles makkelijk terug.
Bewaar de dingen die je het meest gebruikt op een goed bereikbare plaats.  Leg ze ook dicht in de buurt van waar je ze gebruikt zoals handdoeken in een kast dichtbij de douche.
Maak ook gebruik van labels bij bv  keukentoestellen en opslagdozen.

6: Zet een Timer

wasmand
Dit kan je doen wanneer je niet veel tijd hebt of gewoon niet veel zin.
Je kunt  bv een blok van 15 of 30 min nemen (wat past voor jou ) en het huis doorlopen voor een  vlugge oppervlakkige opruimbeurt. Je blijft gemotiveerd omdat je weet dat het maar voor een beperkte tijd is.

Let vooral op 3 punten :

  • Vaat: verzamel alle vuile vaat en ‘verberg’ ze in de vaatwasser of wanneer je er geen hebt in de afwasbak met eventueel een afsluitdeksel.
  • Vuil: Neem een vaatdoek in de ene hand en een klein vuilbakje in de andere en gooi er verloren afval in zoals papiertjes enzo terwijl je wat oppervlakten vlug afveegt.
  • Was: loop rond met een wasmand onder je arm en gooi er alle vuile was in die je tegenkomt.

Tijdens je rondloop zet je weer spullen recht of op hun plaats.

Rommel creëert meer rommel en werkt ontmoedigend. Een goede opruimbeurt geeft je een goed gevoel en controle over de situatie. Daarna lukt het een stuk beter om je huis net en opgeruimd te houden. Wanneer het toch wat uit de hand loopt probeer dan bovenstaande tips zeker eens toe te passen.