dakdekker

Hoe isoleren en luchtdicht maken van een zadeldak of hellend dak?

Je dak is de eerste verdediging van je huis en zijn waardevolle inhoud tegen de natuurelementen. Een goed daksyteem bestaat uit verschillende componenten, is correct gemonteerd en biedt een goede bescherming aan je woning via vochtbarrières, isolatie en ventilatie.

Het dak moet eerst en vooral bestand zijn tegen de weersomstandigheden  in jouw omgeving.  De blootstelling aan de zon, de hoeveelheid neerslag, de kans op harde wind of de groei van mos en algen wanneer je woning nabij bomen staat.

Een goed ontwerp en materiaalkeuze zijn van cruciaal belang in het creëren en onderhouden van een daksysteem.

Je houdt het best bij een simpele daklijn met slechts enkele openingen door het dak. Dit zorgt voor een betere bescherming alsook minder onderhouds-, herstellingen- en vervangingskosten.  Elementen die het ingewikkeld maken zijn b.v.  dakkapellen en dakramen.

Dé sleutel tot een doeltreffend daksysteem is een volledige bescherming. Wat een lichte beschadiging lijkt, kan een negatief effect hebben op de kwaliteit en levensduur van het hele dak!

De kostprijs

Er zijn een aantal elementen te overwegen bij het kiezen van de materialen voor uw dakbedekking.
euroCent_03
De kostprijs is  voor de meeste mensen de grootse factor maar het kiezen van materialen die aanvankelijk meer kosten kan een besparing opleveren.

Op korte termijn is er een lagere energierekening, op middellange termijn een betere bescherming van je kostbaarheden tegen  storm  en waterschade en op lange termijn zijn er de  vele jaren dat het dak zal  meegaan voordat deze aan vervanging toe is.

De zolder, méér dan bergruimte

Er wordt steeds meer en meer gebruik gemaakt van de ruimte onder het dak. Bijvoorbeeld als hobbykamer of speelkamer voor de kinderen. In veel bouwvoorschiften is er zelfs een verplichting om de slaapkamers onder dak te maken.

zadeldak

Daarom  moet de opbouw, het gebruikte materiaal en de isolatie  aan strenge eisen voldoen.

Daken bestaan in verschillende varianten, de dakvorm en het dakschild, de meest gekende is echter het zadeldak, een hellend dak met 2 schuin aflopende zijden.

De opbouw van het zadeldak of hellend dak

Dichtheid en isoleren

Bij de opbouw van een zadeldak wordt steeds rekening gehouden met de ecologische factoren van dichtheid en isolatie.

3 soorten dichtheid 2 soorten isolatie
Regendichtheid Akoestisch isoleren
Luchtdichtheid Thermisch isoleren
Dampdichtheid
Hoe is een zadeldak of hellend dak opgebouwd?

gebinte
1 Er wordt eerst een draagstuctuur gemaakt (het gebinte) die zorgt voor de stevigheid en de draagkracht. Vervolgens bevestigt men platen (of kunststoffolie) aan de buitenzijde ervan (het onderdak).

isolatie
2Langs de binnenzijde vul je de ruimte tussen de ribben (kepers) volledig op met isolatie (glaswol).

leidingenspouwen_03
3Daarop wordt een lucht-en dampscherm aangebracht waar dan uiteindelijk houten latten tegen bevestigd worden.

Dit lattenwerk gebruikt men om de leidingspouwen aan vast te maken alsook voor de verdere afwerking (platen uit gips, kunststof of hout). Een leidingsspouw bevat de elektrische of sanitaire leidingen zodat er geen gaten in de dichting en isolatie moeten.

tengelpanlatten_03
4Naar buiten toe hecht men op het onderdak verticale latten(tengellatten) die van de nok tot aan de voet van het dak lopen. Daarop worden horizontale latten gemonteerd (panlatten) waar dan de dakbedekking op kan rusten ( dakpannen, riet, leien,…).

Op zoek naar een goede aannemer

Alle dakdekkers zijn niet gelijk en de tijd dat je besteedt aan het vinden van een goed gekwalificeerde aannemer zal een groot verschil uitmaken voor de kwaliteit van je dak

Omdat je verwacht dat je zadeldak of hellend dak jaren zal meegaan, is het logisch de kwaliteit van de aannemer of het bedrijf na te gaan.

Je krijgt een garantie, maar daar ben je niets mee als het bedrijf ondertussen over kop gaat. Hoe lang deze aannemer dit werk doet is een goede indicatie. Controleer daarnaast ook of zij geen juridische problemen hebben gehad om zo potentiële moeilijkheden te vermijden.