Door je huis te ontwerpen met de slimste vorm, oriëntatie en strategische ligging, kun je energiekosten besparen op koeling en verwarming. De vorm en oriëntatie van een huis bepalen namelijk in belangrijke mate het comfort en rendement.
Inleiding
Terwijl verschillende systemen je een aangenaam binnenklimaat kunnen bezorgen, is het nog meer van belang om te voorkomen dat de warmte je woning binnenkomt of verlaat.
De muren, het dak, de vensters en deuren vormen de schil (de externe structuur) van je huis. Warmte gaat door die schil met een bepaalde snelheid die afhangt van de efficiëntie en dichtheid van de gebruikte bouwmaterialen.
Warmte is in beweging wanneer er een verschil is in temperatuur tussen twee oppervlakten die met elkaar in contact staan (bv buiten en binnenmuur), ze beweegt altijd van een warm naar een kouder object. De warmte blijft ‘stromen’ tot alle materialen dezelfde temperatuur hebben.
Gewoonlijk willen we dat de binnenzijde van ons huis een andere temperatuur aanhoudt dan de buitenzijde. Hou je geen rekening met het klimaat, de vorm van het huis en de materialen die je gebruikt dan zal je je energieverbruik niet optimaal kunnen benutten.
Hou met deze 3 tips rekening
Ontwerp met een eenvoudige vorm
Er zijn minder bouwmaterialen nodig dan een onregelmatige woningvorm, de duur en de complexiteit van de technieken is ook een stuk eenvoudiger
Een huis met een simpele vorm heeft een kleinere oppervlakte met minder buitenzijden waardoor deze minder blootgesteld zijn aan externe invloeden van de zon, regen en wind. In de zomer warmt bv een rechthoekig huis minder vlug op en in de winter verliest het minder warmte.
Optimale oriëntatie ramen
Gebruik best een groot raam die naar het zuiden gericht is en minder de ramen die gericht zijn naar het oosten of het westen.
In gebieden waar verwarming nodig is in de winter plaats je best 40 tot 50 procent van het totale glas aan de zuidkant van de woning. Zo kan de zon helpen bij de verwarming in de winter en is de impact van de zon lager in de zomer.
ligging ruimtes
Om de energiebesparing in uw huis te optimaliseren, deel je best de ruimtes in volgens hun functie en het tijdstrip van de dag wanneer ze gebruikt worden. Zo kunnen ze op de meest comfortabele tijd van de dag gebruikt worden.
Energie besparende kamer locaties
Primaire woonruimtes: de basis woonvertrekken zouden aan de zuidkant moeten liggen, zodat deze het hele jaar door een gematigde temperatuur hebben en waar de lage invalshoek van de zon kan zorgen voor passieve warmte in de winter. Keuken en woonkamer lokaliseer je best langs noordelijke of zuidelijke zijde. Dit zorgt voor natuurlijk daglicht zonder veel warmte binnen te krijgen.
Keuken en wasruimte: Deze bevatten warmte producerende machines, zoals de oven, vaatmachine, wasmachine en droogkast. Dus niet aan de westkant plaatsen waar door de middaghitte de warmte nog kan oplopen. Vermijd een airco in de wasruimte. Er energiezuinige wasruimte kan geventileerd worden met een ventilator of je plaats ze in de garage.
Buffer zones: Zorg dat weinig gebruikte ruimtes zoals kasten, badkamer, berging of trap fungeren als ‘bufferzones’ aan de oost- en westzijde van het huis om zo de warmte uit de primaire leefruimtes te houden. Dit zal je verwarming en airco besparen.
Buitenruimtes: Het ideale is om de noordkant te gebruiken in de zomer en de zuidkant in de winter.
De vorm en positionering van ruimtes hebben invloed op de energiezuinigheid van je woning. Positioneer de ruimtes zodanig dat ze de juiste warmte hebben op het moment dat je ze gebruikt. Hou hierbij rekening met de positie van de zon en je bent al een heel eind op weg.