software

Je eigen woning ontwerpen met 3D software voor mac en windows

Als je nog geen architect onder de arm hebt genomen of als je liever zelf de ruimtes van je woning inricht dan kan je aan de slag met 3D software. Op mac is er een mooi aanbod maar slechts een paar applicaties springen er uit. Op windows is het aanbod groter maar ook hier zijn slechts enkele de prijs waard.

Moeilijkheidsgraad

Sommige applicaties hebben een hoge moeilijkheidsgraad omdat er enorm veel features zijn. Chief Architect is bv. een applicatie die gericht is op professionele interieur architecten maar, mits wat tijd, toch toelaat om als niet-professional de software te gebruiken. De prijs van Chief Architect (2000€) is dan wellicht de domper ;-).

In elk geval vergt het tijd en inzicht in kleuren en materialen. Heb je dit nog niet, verdiep je dan even in de theorie van stijl- en kleurenleer.

Maar er is meer software die eenvoudiger is, goedkoper en die zich richt op amateur interieur inrichters. Deze applicaties hebben niet de grote features maar zijn wel makkelijker in gebruik en je kunt er veel sneller mooie resultaten mee boeken.

Mac & Windows apps:

De besproken applicaties zijn zowel beschikbaar voor Mac OS X als voor Windows 7/8

punch! Home Design

punch1

Dit software pakket is beschikbaar in meerdere versies vanaf 45€ tot 90€. De goedkopere versies richten zich op 1 enkele kamer maar is dan wel zeer uitgebreid. Het duurder pakket maakt het mogelijk om meerdere kamers in te richten en om een vloerplan te maken tot 6 verdiepingen.

Een mooie functie is de Quick Start waarmee je aan de hand van blokken snel een eerste versie van je vloerplan kan opmaken.

Live interior 3D

liveinterior

Beschikbaar in een Standaard editie en een Pro editie. De Pro herbergt een aantal geavanceerde features die je als amateur wellicht niet nodig hebt. Daarom is de Standaard versie, voor de prijs van 27€ een waar pareltje. Er zijn enorm veel functionaliteiten en de 3D weergave en belichting is zeer mooi.

Je beschikt standaard over meer dan 1200 objecten en er is een mogelijkheid om nieuwe objecten te importeren via de Trimble 3D Warehouse.

Sweet Home 3D

sweet

Dit pakket is volledig gratis en biedt je zeer snel aanvaardbare resultaten. Het aantal materialen en meubels is beperkt maar je kan ze importeren via diverse bronnen. Bekijk zeker de tutorial om snel aan de slag te kunnen met de applicatie.

Het voordeel aan Sweet Home 3D is natuurlijk ook de prijs maar vooral z’n lage leercurve. In een paar minuten kan je aan een aantal visuele concepten werken en deze voorleggen aan je architect.

De belangrijkste 3D applicaties hebben we hierboven kort uitgelicht. Er zijn nog een heel resem software pakketten maar die zijn vaak duurder en richten zich niet meer op de amateur interieur architect. Mijn favoriet is zonder meer Live Interior 3D die prachtige resultaten combineert met een zeer schappelijk prijskaartje, downloaden!