Voorkomen is beter dan genezen. Een gouden regel die zeker van toepassing is op de flora in je tuin. Deze tips houden je tuin gezond en zorgen er voor dat het gebruik van milieuonvriendelijk pesticide beperkt kan blijven.
Pesticiden zijn producten om een bepaalde plaag te bestrijden. Ze komen in alle maten en vormen voor. Er bestaan
verschillende soorten, afhankelijk van het probleem
. Zo praten we over insecticiden om een plaag van insecten te beschrijven en hebben we het over herbiciden bij een onkruiden plaag.
Om deze plagen te bestrijden hebben we de klassiek chemische oplossingen maar ook enkele natuurlijke logische oplossingen.
De 5 meest natuurlijke oplossingen om plagen te bestrijden
Kies planten uit je eigen regio
Lokale planten zijn veel beter uitgerust tegen de lokale plagen dan externe planten omdat deze planten de lokale plagen reeds kennen.
Beperk snel nieuw onkruid
Zodra je onkruid herkent in de tuin verwijder je deze best direct met de hand. Zo vermijd je overwoekering door een snelgroeiend onkruid.
Zorg voor een goede spreiding
Plaats planten niet te dicht bij elkaar, ze zijn in staat om elkaar te verdringen en te verzwakken waardoor ziektes meer kansen krijgen
Bemest naar behoren
Te weinig bemesting zorgt voor een zwakke plant die meer vatbaar is voor insecten en ziekten. Te veel mest kan dan weer de plant beschadigen en het grondwater vervuilen. Ga op zoek naar een goede balans voor het specifiek soort beplanting.
Let op zieke planten
Herken snel zieke planten door hun bladeren te verwijderen en kies er eventueel voor om een nieuwe beplanting aan te leggen.
Wanneer toch overstappen naar pesticide producten?
Onthoud dat een chemische oplossing een noodoplossing is, omdat het een grotere impact heeft op milieu en mens
Je hoeft niet direct over te stappen op een bestrijdingsmiddel wanneer je planten beschadigd zijn. Er kunnen meerdere oorzaken zijn en een chemische oplossing is niet altijd nodig. Het is niet omdat je bv. insecten ziet dat dit betekent dat zij het probleem zijn. Het komt er dus op neer een identificatie van het probleem mogelijk te maken voordat je enige vorm van actie onderneemt
.
Hoe identificeer je het probleem?
- Is de schade eigenlijk veroorzaakt door een plaag? Kan het te wijten zijn aan het weer of een verkeerde behandeling, bv. te veel of te weinig water, onjuiste bemesting, …
- Als het een plaag is, welke?
- Zijn er niet-chemische manieren om dit type plaag onder controle te krijgen? Is de schade ernstig genoeg om chemische bestrijding te rechtvaardigen?
- Is de pesticide zinvol of zou de chemische behandeling meer kosten dan de plant waard is. Hierbij opteer je voor een nieuwe beplanting
- Beschik je over het juiste materiaal en vaardigheid om de bestrijding correct aan te pakken? Zo bevatten sommige pesticiden 2 of meer werkzame bestanddelen die geschikt zijn voor een combinatie van plagen
Probleem geïdentificeerd? Zo pak je het verder aan
Het probleem is geïdentificeerd en er is duidelijk een probleem die enkel kan aangepakt worden met chemische pesticiden. Deze producten zijn streng voor de plagen maar kunnen ook je eigen gezondheid aantasten. Let er dus op dat je steeds de juiste maatregelen neemt.
Belangrijke voorzorgsmaatregelen:
- kies voor het minst giftig product
- lees het etiket zorgvuldig
- bescherm jezelf met beschermingskledij
- zet het werkgebied af (bescherm kinderen en dieren)
- gebruik nooit pesticide op eetbare planten, tenzij het duidelijk op de verpakking is vermeld
Naast deze voorzorgsmaatregelen moet je ook rekening houden met enkele milieubewuste regels
om de producten te bewaren en uiteindelijk te verwijderen.
pesticides bewaren:
- elk product kent andere bewaarregels, lees dus steeds het etiket
- hou het label of etiket op het product intact
- bescherm tegen koude en hitte
pesticides verwijderen:
- beperk het afval door net genoeg te kopen wat je nodig hebt per seizoen.
- verwijder ongebruikte pesticide volgens de aanbevolen manier van de fabrikant
Pesticiden zijn waardevolle producten, maar ze moeten zorgvuldig én als laatste middel gebruikt worden. Zoals met ieder ander product, gebruikt je het juiste middel voor jouw situatie en zorg je voor een veilig, milieuvriendelijk en correct gebruik