heating

Wat de epb norm kan betekenen voor uw vaste woning kosten

Het EPB norm is een energienorm waaraan gebouwen moeten voldoen. Dit wordt opgelegd door de overheid en heeft invloed op de kostprijs van een woning. In dit artikel verkennen we de directe en indirecte kosten en kijken we naar de voor en nadelen op korte en lange termijn.

Wat zijn de vaste kosten van een woning?

Hieronder vind je de kosten waar het grotendeels om gaat. Laten we individueel kijken naar de invloed van het EPB op deze kosten.

  • Energie
  • Belasting
  • Lening
  • Verzekering
  • Onderhoud

Energie

EPB staat voor “Energieprestatie en Binnenklimaat”, het is een rapport die de prestatie van je woning ivm. energie in kaart brengt.

Nieuwbouw projecten moeten een E-peil behalen van minstens E60. Om dit peil te bereiken dienen we heel wat kostelijke systemen in huis te halen zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Ook de kost van het isoleren is een stuk hoger en zelfs 3-voudige beglazing is bijna noodzakelijk.

Daartegenover staat echter dat een betere energieprestatie leidt tot een goedkopere maandelijkse factuur. Hoe lager het E-peil hoe meer we besparen op energie. Er is ook een premie beschikbaar van netbeheerder Eandis van 1000€ tot 2000€ voor wie bouwt met een E-peil lager dan E60.

Belasting

Er worden diverse belastingen gevorderd op je woning maar de onroerende voorheffing is wellicht de bekendste. Dat is een gewestelijke belasting die je jaarlijks moet betalen. Het bedrag wordt bepaald middels het KI en bedraagt gemiddeld 800€-1200€.

De Vlaamse overheid voorziet een korting op de onroerende voorheffing voor wie een bepaald E-peil heeft bereikt.

Gedurende 5 jaar:

  • 50% korting bij een E-peil van max E50
  • 100% korting bij een E-peil van max E30

In 2014 is bij een nieuwbouw een E-peil van E60 verplicht. Wie echter wil genieten van de korting moet dus extra in de buidel duiken om het E-peil te kunnen bereiken.

Lening

De hogere kost, voor het behalen van een verplicht E-peil, zal zich in veel gevallen ook laten voelen in het leenbedrag die hoger wordt. Het EPB heeft dus een direct effect op het budget die je tot je beschikking hebt voor het bouwen van de woning. Dit vertaald zich vaak naar een kleinere woning omdat er veel geld gaat naar het behalen van het E-peil.

De overheid komt hier voor een stuk in tussen via het frge.be fonds. Je kan een goedkope lening van maximum 10.000€ aan 2% over 5 jaar aanvragen voor de aankoop van energiebesparende maatregelen. Dat is meteen een bedrag dat je niet hoeft op te nemen in je reguliere lening bij de bank waar de rente een stuk hoger ligt.

verzekering

Momenteel vinden we geen directe invloed van het EPB op verzekeringen. Dit gaan we nog verder onderzoeken en nieuwe bevindingen updaten. Schrijf je in op onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven.

Onderhoud

Hier heeft het EPB natuurlijk wel een invloed. De nieuwe EPB-eisen verplichten je om een minimum aandeel hernieuwbare energie maatregelen te voorzien. Deze toestellen, zoals een zonneboiler, vereisen natuurlijk ook onderhoud. Afhankelijk van de gekozen toestellen moet je rekening houden met een onderhoudsperiode van 30 jaar. Sommige toestellen dienen zelfs na deze periode volledig vervangen te worden.

De betaalbaarheid van wonen garanderen is voor de overheid een grote uitdaging. Ondanks de compensaties en premies wordt het voor kandidaat bouwers steeds moeilijker. De opgelegde EPB wordt elk jaar verstrengt tot en met 2021 waarin het de bedoeling is om BEN (Bijna Energie Neutraal) te bouwen.

Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen de kost van energiebesparende maatregelen en het energieverbruik. Het vergt heel wat onderzoek, maar maak vooral zelf een kosten-baten analyse zodat je tot een weloverwogen beslissing kan komen.